TORT Z MUSEM JAGODOWYM I MALINAMI
A wy już macie pomysł na
słodki upominek dla mamy?
Ja dziś prezentuję Wam tort ze zdjęciem!
Tort jest bardzo pyszny.
Z kremem jagodowym i malinowym.
Biszkopt ciemny
1 szklanki mąki pszennej
1 szklanki cukru
1czubata łyżka kakao
1 duże jajo
1½ szklanki oleju
½ szklanki czekoladowego serka homogenizowanego
½ łyżki octu jabłkowego
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Biszkopt jasny
3 jaja
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Mus jagodowy
300g świeżych lub mrożonych jagód
½ szkl cukru
250g mascarpone
500ml śmietanki 30%
Krem malinowy
200g świeżych malin
250g mascarpone
500 ml śmietanki 30%
Czubata łyżka cukru pudru
Wszystkie
składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiać do miski.
Dodać cukier, wymieszać.
W
naczyniu lekko roztrzepać jajka dodać olej i serek. Wymieszać. Składniki suche należy
przesypać po łyżce do składników mokrych, dokładnie wymieszać.
Do
szklanki wsypać sodę, dodać ocet. Gdy powstanie piana przelać do ciasta,
wymierzać.
Ciasto
należy przelać do blaszki i piec w 180oC przez 45minut lub dłużej, do tzw.
suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie wystudzić.
Białka
oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka. Do masy
jajecznej dodać przesianą mąkę, mieszać bardzo delikatnie na najniższych
obrotach. Przelać do blaszki i piec w temperaturze 160oC przez 40minut lub
dłużej, do tzw. Suchego patyczka.
Owoce
wsypać do rondla wraz z cukrem, gotować do momentu, aż owoce rozmiekną a sok
się zredukuje. Ostudzić.
Kremówkę
i mascarpone ubić na puszystą masę. Powoli, łyżka po łyżce dodawać owoce i
bardzo delikatnie wymieszać łyżka do połączenia składników. Gotowy mus wylać na
ciemny biszkopt i przykryć jasnym.
Kremówkę,
cukier i mascarpone ubić na puszystą masę. Gdy będzie gęsta i puszysta odjąć 4
łyżki do oddzielnej miseczki do której należy dodać maliny. Wymieszać
delikatnie łyżką i wyłożyć na jasny biszkopt.
Pozostałą
jasną masą obłożyć boki oraz wierzch ciasta. Udekorować np. opłatkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz