SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE

Wiecie już co zrobić drugiej połówce na walentynkowy prezent? Słodki tot w kształcie serca! 
Zaręczam, że będzie zachwycony! Wilgotny, kakaowy biszkopt przełożony śmietanką z mascarpone, to najcudowniejszy prezent dla mojego faceta 💗💜💙💛💚



Składniki na biszkopt kakaowy: 
1 ½ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 masło
2 łyżki kako
¼ szklaki wody
3 jaja
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki mąki

Składniki na krem śmietanowy: 
1 litr śmietanki 30%
500 g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru

Poncz:
4 łyżki cukru
½ litra wrzątku
Zapach arakowy
½ soku z cytryny


Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. 

Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie.
Przelewamy do formy w kształcie serca (ok24cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty. 

Poncz: We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy.

Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt.
Do pozostałej części śmietany dodajemy odrobinę czerwonego barwnika. Mieszamy delikatni do uzyskania jednolitej barwy. Obtaczamy i dekorujemy tort. 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty