PIEROGI Z MIĘSEM Z PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI
Uwielbiam lepić pierogi dlatego dziś przedstawiam przepis na klasyczne ciasto.
Podobno nie z każdej mąki będzie chleb, ale z każdej będą pierogi! Pyszne miękkie i sprężyste ciasto to podstawa, aby pierogi były udane.
Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej #lubella
150 g mąki pełnoziarnistej
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju
Składniki na farsz:
500g ugotowanego mięsa z rosołu
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz
Do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie.
Ugotowane mięso należy oddzielić od kości. Cebulę i mięso zmielić przez maszynkę, dodać całe jaja, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować niewielkie kulki, faszerować nimi pierogi.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
uwielbiam smak ciasta z pełnoziarnistej mąki. pycha!
OdpowiedzUsuńzarówno kolor jak i smak przyciągają ;)
Usuń