PIEROGI Z MIĘSEM Z PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI

Uwielbiam lepić pierogi dlatego dziś przedstawiam przepis na klasyczne ciasto. 
Podobno nie z każdej mąki będzie chleb, ale z każdej będą pierogi! Pyszne miękkie i sprężyste ciasto to podstawa, aby pierogi były udane. 


Składniki na ciasto:
150 g mąki pszennej #lubella
150 g mąki pełnoziarnistej
250 ml gorącej wody
1/4 łyżeczki soli
1 łyżka oleju

Składniki na farsz:
500g ugotowanego mięsa z rosołu
1 cebula
2 jaja
sól, pieprz

Do miski wsypujemy odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie.





Ugotowane mięso należy oddzielić od kości. Cebulę i mięso zmielić przez maszynkę, dodać całe jaja, doprawić solą i pieprzem do smaku. Uformować niewielkie kulki, faszerować nimi pierogi.




Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty