CIASTO BOUNTY
Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy!
Składniki na biszkopt:
5 jaj
¾ szklanka mąki pszennej
½ szklanka
cukru,
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
½ szklanka cukru
20-25 dag wiórek kokosowych
1 kostka masła
20-25 dag wiórek kokosowych
1 kostka masła
Ponadto:
1 czekolada deserowa
½ czekolady mlecznej
4 łyżki mleka
Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i
nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie
wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.
Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i
gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy
kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do
gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.
Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.
Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć
ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego
biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.
Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu,
bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z
podpisem osoby, która wykonała dzieło.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuńCiasto jest przepyszne!
Usuń