CIASTO BOUNTY

Jeśli ktoś lubi wiórki kokosowe to trafił idealnie. Wilgotny czekoladowy biszkopt i moc kokosu przyprawia o zawrót głowy! 


Składniki na biszkopt:
5 jaj
¾ szklanka mąki pszennej
½  szklanka cukru,
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:
3 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy
½ szklanka cukru
20-25 dag wiórek kokosowych
1 kostka masła

Ponadto:
1 czekolada deserowa
½ czekolady mlecznej
4 łyżki mleka



Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić. Dodać kolejno żółtka i nadal ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Piec 30 minut w 170oC.

Masa: Cukier i 2½ szklanki mleka zagotować. Następnie dodać wiórki kokosowe i gotować nadal na średnim ogniu przez około 20 min. Do gotującej się masy kokosowej dodać masło. Budyń rozprowadzić w ½ szklanki mleka i dodać do gotującej się masy kokosowej. Wszystko dokładnie wymieszać i zostawić do wystygnięcia.

Polewa: Roztopić czekoladę wraz z mlekiem na parze.


Biszkopt przekroić na 2 części. Na upieczone ciasto kakaowe, wyłożyć ostudzoną masę kokosowo-budyniowo. Na to wyłożyć drugą część ciemnego biszkoptu. Całość polać czekoladą i posypać wiórkami kokosowymi.


Jeżeli przygotowałaś/eś ciastka z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach, oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty