SAJGONKI Z MAKARONEM
Przedstawiam
Wam przepis na nietypowe sajgonki. Inne, bo z użyciem cienkiego makaronu Lubella. W oryginalnym przepisie używa się makaron ryżowy, ale ja lubię
eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że
sajgonki wyszły znakomite!
Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się
Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej!
Składniki:
1 marchewka
1 ząbek
czosnku
300g grzybów
(borowiki)
25 g imbiru
250g świeżego
szpinaku
500g mięsa
mielonego
Łyżka smalcu
Łyżka sosu
ostrygowego
Łyżka sosu
sojowego
Pieprz, sól
do smaku
Papier
ryżowy
Rozgrzewamy
patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie
składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby
nie powstały duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy sos
ostrygowy, sos sojowy oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron
według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Jak zwijamy sajgonki?
Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w
wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy.
Podajemy z ulubionym sosem.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.
#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Komentarze
Prześlij komentarz