SAJGONKI Z MAKARONEM

Przedstawiam Wam przepis na nietypowe sajgonki. Inne, bo z użyciem cienkiego makaronu Lubella. W oryginalnym przepisie używa się makaron ryżowy, ale ja lubię eksperymentować w kuchni, więc zastosowałam nitki. Muszę Wam powiedzieć, że sajgonki wyszły znakomite!
Zachęcam do wypróbowania przepisu i dzielenia się Waszymi opiniami na nieco nietypowe danie kuchni orientalnej!






Składniki:
1 marchewka
1 ząbek czosnku
300g grzybów (borowiki)
25 g imbiru
250g świeżego szpinaku
500g mięsa mielonego
Łyżka smalcu
Łyżka sosu ostrygowego
Łyżka sosu sojowego
Pieprz, sól do smaku
Papier ryżowy


Rozgrzewamy patelnie. Wrzucamy grzyby, marchewkę, czosnek i imbir. Smażymy, aż wszystkie składniki zmiękną. Następnie dodajemy mięso mielone. Rozdrabniamy widelcem, aby nie powstały duże kulki mięsa. Przyprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy sos ostrygowy, sos sojowy oraz szpinak. Dusimy chwile pod przykryciem. W oddzielnym garnku gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Łączymy z sosem mięsnym. Przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystygnięcia.




Jak zwijamy sajgonki?

Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy. 


Kiedy  ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.

Podajemy z ulubionym sosem.






Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.

#Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam

Komentarze

Popularne posty