SERNIK Z DODATKIEM JOGURTU

Kiedyś będąc w restauracji jadłam przepyszny sernik.
Długo nie mogłam odtworzyć jego smaku.
Metodą prób i błędów w końcu mi się udało.
Przedstawiam wam przepis na idealny sernik z kruszonką.
Sernik idealnie równy i bardzo delikatny.






Składniki na ciasto: 
1½ szklanki mąki krupczatki,
½ szklanki cukru,
1 żółtko,
125g margaryny,
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:
 800g twarogu,
2x400g jogurtu greckiego
1 szklanka cukru,
2 cukry waniliowe,
4 jaja,
2 opakowania budyniu,


Ciasto posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz.

Twaróg wraz z cukrami i jogurtami umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera, dodać 4 całe jaja. Miksować na najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy.

Dno blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na to 2/3 kruszonki. Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i posypać pozostałą częścią kruszonki.
Piec ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.


Komentarze

Popularne posty