SERNIK Z DODATKIEM JOGURTU
Kiedyś
będąc w restauracji jadłam przepyszny sernik.
Długo
nie mogłam odtworzyć jego smaku.
Metodą
prób i błędów w końcu mi się udało.
Przedstawiam
wam przepis na idealny sernik z kruszonką.
Sernik
idealnie równy i bardzo delikatny.
Składniki
na ciasto:
1½ szklanki mąki krupczatki,
½ szklanki cukru,
1 żółtko,
125g margaryny,
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki
na masę serową:
800g twarogu,
2x400g jogurtu greckiego
1 szklanka cukru,
2 cukry waniliowe,
4 jaja,
2 opakowania budyniu,
Ciasto
posiekać nożem do uzyskania kruszonki. Schłodzić przez 1 godz.
Twaróg
wraz z cukrami i jogurtami umieścić w malakserze i dokładnie zblendować na
gładką, jednolitą masę. Przelać do misy miksera, dodać 4 całe jaja. Miksować na
najwolniejszych obrotach. Następnie dodajemy dwa budynie i dalej bardzo
delikatnie ucieramy, tak, aby nie napowietrzyć masy.
Dno
blaszki (25x25cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać na to 2/3 kruszonki.
Zapiec w 180oC na złoty kolor. Na to wyłożyć masę serową i posypać
pozostałą częścią kruszonki.
Piec
ok. 60 min w 160oC. Studzić w uchylonym piekarniku.
Komentarze
Prześlij komentarz