TRUSKAWKOWIEC

Truskawki, galaretka i krem jajeczny to najlepsze połączenie!
To smak mojego dzieciństwa.
Lekkie, pyszne, orzeźwiające i aromatyczne.
To ciasto od lat robiła moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra.
Przepis oczywiście pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.
Bardzo ładnie prezentuje się na talerzu.




Biszkopt: 
6 jaj,
1 szkl cukru,
1½ szkl mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Krem: 
250g masła
3 jaja,
1 szkl cukru,
1/2 kg truskawek.

Ponadto:
1/2 kg truskawek
galaretki truskawkowe
3 szklanki wody

Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka. Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm). Piec 30min w 160oC. Po wystygnięciu podzielić na dwie części. 

Jaja ubić z cukrem na parze do osiągnięcia temperatury 65oC, zdjąć z nad pary i dalej ubijać aż masa wystygnie. Porcjami dodawać masło. Truskawki zblendować. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. 

Galaretkę rozpuścić w wodzie. Zostawić do półstężenia.

Masę wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć kolejnym plackiem. Na wierzch biszkoptu położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty