TRUSKAWKOWIEC
Truskawki, galaretka i
krem jajeczny to najlepsze połączenie!
To smak mojego
dzieciństwa.
Lekkie, pyszne, orzeźwiające
i aromatyczne.
To ciasto od lat robiła
moja mama, a teraz robię je ja i moja siostra.
Przepis oczywiście
pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.
Bardzo ładnie prezentuje
się na talerzu.
Biszkopt:
6 jaj,
1 szkl cukru,
1½ szkl mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem:
250g masła
3 jaja,
1 szkl cukru,
1/2 kg truskawek.
Ponadto:
1/2 kg truskawek
2 galaretki truskawkowe
3 szklanki wody
Białka ubić na puszystą pianę. Małymi porcjami dodawać cukier i żółtka.
Kolejno dodawać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wylać na blaszkę (26cm).
Piec 30min w 160oC. Po wystygnięciu podzielić na dwie części.
Jaja ubić z cukrem na parze do osiągnięcia temperatury 65oC,
zdjąć z nad pary i dalej ubijać aż masa wystygnie. Porcjami dodawać masło.
Truskawki zblendować. Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Galaretkę rozpuścić w wodzie. Zostawić do półstężenia.
Masę wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć kolejnym plackiem. Na wierzch
biszkoptu położyć połówki truskawek i zalać tężejącą galaretką.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz