TORT BEZOWY Z MASCARPONE I MALINAMI
Jeśli
tort bezowy to tylko z owocami.
Uwielbiam
połączenie chrupiącej bezy z mascarpone i malinami.
Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść!
Zapraszam
po najlepszy przepis na idealną bezę.
Pyszne,
słodkie kalorie!
Składniki
na bezę:
6
białek
1,5
szklanki cukru
1
łyżka mąki ziemniaczanej
1
łyżka soku z cytryny
Składniki
na krem:
500ml
śmietanki 30%
250g
serka mascarpone
1
łyżka cukru pudru
Białka ubijamy na
puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż
cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę
soku z cytryny oraz przesianą mąkę.
Całość dzielimy na dwie
równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi, na które wykładamy
masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu
bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut,
aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z
uchylonymi drzwiczkami.
Schłodzoną śmietankę
połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania
gęstego kremu.
Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą.
Smacznego!
Tort bezowy to mój ulubiony wyrób cukierniczy, niestety nie zostałam obdarzona talentem kulinarnym/cukierniczym przez co nie umiem go totalnie przygotować :( Próbowałam dwa razy. Skończyło się na tym, że zamówiłam gotowy tort z cukierni https://e-torty.pl/torty-bezowe, z której już kiedyś zamawiałam wypieki. Mascarpone i maliny to klasyk, ale jadłam niedawno też z mango i mogę polecić. Smakował świetnie.
OdpowiedzUsuń