TORT BEZOWY Z MASCARPONE I MALINAMI

Jeśli tort bezowy to tylko z owocami.
Uwielbiam połączenie chrupiącej bezy z mascarpone i malinami.
Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść!
Zapraszam po najlepszy przepis na idealną bezę.
Pyszne, słodkie kalorie!



Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny

Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
1 łyżka cukru pudru

Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi, na które wykładamy masę jajeczną. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Masę nakładamy na oba blaty, a na nie kładziemy maliny. Wierzch dekorujemy miętą.


Smacznego!

Komentarze

  1. Magdalena Targosz1 lipca 2020 07:50

    Tort bezowy to mój ulubiony wyrób cukierniczy, niestety nie zostałam obdarzona talentem kulinarnym/cukierniczym przez co nie umiem go totalnie przygotować :( Próbowałam dwa razy. Skończyło się na tym, że zamówiłam gotowy tort z cukierni https://e-torty.pl/torty-bezowe, z której już kiedyś zamawiałam wypieki. Mascarpone i maliny to klasyk, ale jadłam niedawno też z mango i mogę polecić. Smakował świetnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty