KRUCHE BABECZKI

Delikatne, kruche, pyszne.
Babeczki dekorowane sezonowymi owocami plus kiwi.
Sekret kruchych babeczek tkwi w delikatnym spodzie.

Świetny słodki dodatek do kawy!


Dodaj napis
Składniki na kruche spody (25szt):
2 żółtka
200g masła
1 szklanka cukru pudru
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki gęstej śmietany 18%

Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru

Ponadto:
Ulubione owoce do dekoracji
poziomki, porzeczki czarne i czerwone

Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi owocami.

Smacznego

Komentarze

Popularne posty