KRUCHE BABECZKI
Delikatne, kruche, pyszne.
Babeczki dekorowane sezonowymi owocami plus kiwi.
Sekret kruchych babeczek tkwi w delikatnym spodzie.
Świetny słodki dodatek do kawy!
Składniki
na kruche spody (25szt):
2
żółtka
200g
masła
1
szklanka cukru pudru
2
szklanki mąki pszennej
2
łyżki gęstej śmietany 18%
Składniki
na krem:
500ml
śmietanki 30%
250g
serka mascarpone
2
płaskie łyżki cukru pudru
Ponadto:
Ulubione
owoce do dekoracji
poziomki, porzeczki czarne i czerwone
Mąkę należy przesiać do
miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze
lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie
rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu
górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20minut w
temperaturze 200ºC do zarumienienia.
Schłodzoną śmietankę
połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania
gęstego kremu. Masę należy nakładać na kruche spody i udekorować ulubionymi
owocami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz