EGZOTYCZNY SERNIK Z MANGO I MLEKIEM KOKOSOWYM
Długo szukałam przepisu na idealny sernik. No i
znalazłam!
Tropikalny sernik z mlekiem kokosowym i musem z mango.
I wiecie co? Zakochałam się! To jest mój numer jeden
wśród serników.
Mus z mango.
Ciasteczkowy spód:
25g pokruszonych herbatników
5 łyżek wiórek kokosowych
85g masła
Składniki na masę serową:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
250 ml śmietanki z mleka kokosowego
5 jaj
puree z mango
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
250 ml śmietanki z mleka kokosowego
5 jaj
puree z mango
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
3 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki mączki ziemniaczanej
4 łyżki mączki ziemniaczanej
Polewa z mango na górę sernika:
3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko
Drobno zmiksować herbatniki z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem.
Wyłożyć na spód tortownicy uprzednio obłożonej pergaminem. Ucisnąć dłonią
lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.
Mango obrać, usunąć pestkę. Zblendować wraz z 3 łyżkami cukru i
sokiem z cytryny na gładką masę, a następnie puree przetrzeć przez
sitko, aby usunąć włókna owocu.
Odlać 3/4 szklanki puree z mango dodać jedno żółtko.
Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Gdy masa będzie
jednolita dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia składników, uważając
by nie napowietrzyć masy serowej. Do sernika przełożyć gęsty krem (śmietankę)
kokosowy, dodać puree z mango. Całość wymieszać i przełożyć na
blaszkę. Na masę twarogową należy wylać puree z mango.
Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a
następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po
upieczeniu będzie miał zapieczone brzegi i drżący środek. Sernik studzić w
piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie na kratce.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz