EGZOTYCZNY SERNIK Z MANGO I MLEKIEM KOKOSOWYM

Długo szukałam przepisu na idealny sernik. No i znalazłam!
Tropikalny sernik z mlekiem kokosowym i musem z mango.
I wiecie co? Zakochałam się! To jest mój numer jeden wśród serników.




Mus z mango.



Ciasteczkowy spód: 
25g pokruszonych herbatników
5 łyżek wiórek kokosowych
85g masła

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
250 ml śmietanki z mleka kokosowego
5 jaj
puree z mango
sok z 1 cytryny
1 szklanka cukru
3 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki mączki ziemniaczanej
Polewa z mango na górę sernika: 
3/4 szklanki puree z mango + 1 żółtko

Drobno zmiksować herbatniki z wiórkami kokosowymi i roztopionym masłem. Wyłożyć na spód tortownicy  uprzednio obłożonej pergaminem. Ucisnąć dłonią lub łyżką i wstawić do lodówki, by masa stężała.

Mango obrać, usunąć pestkę. Zblendować wraz z 3 łyżkami cukru i sokiem z cytryny na gładką masę, a następnie puree przetrzeć przez sitko, aby usunąć włókna owocu. 
Odlać 3/4 szklanki puree z mango dodać jedno żółtko. 

Ser wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym i skrobią. Gdy masa będzie jednolita dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia składników, uważając by nie napowietrzyć masy serowej. Do sernika przełożyć gęsty krem (śmietankę) kokosowy, dodać puree z mango. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę. Na masę twarogową należy wylać puree z mango. 

Piekarnik nagrzać do 175oC i pec w nim sernik przez 15min, a następnie zmniejszyć temperaturę do 140oC i piec przez 90min. Sernik po upieczeniu będzie miał zapieczone brzegi i drżący środek. Sernik studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie na kratce. 

Smacznego

Komentarze

Popularne posty