TARTA BANANOWA Z MUSEM CZEKOLADOWYM
Nic tak nie poprawia humoru jak delikatna, krucha tarta.
Coś dla wielbicieli czekolady, bananów i bitej śmietany.
Składniki na spód
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru pudru
200 g masła, zimnego
2 żółtka
2 łyżki śmietany 18%
Mus
120g gorzkiej czekolady,
80g masła,
5 łyżek bitej śmietany.
Warstwa śmietanowa
½ l śmietany,
½ szkl cukru,
1 galaretka ananasowa,
wiórki czekoladowe.
5 bananów
Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min), następnie rozwałkować, przełożyć do formy, wylepić delikatnie boki foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Tartę piec 20minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.
Czekoladę roztopić w garnku razem z masłem. Gdy lekko przestygnie dodać bitą śmietanę. Wylać na banany.
Śmietanę ubić, na koniec dodać cukier oraz rozpuszczoną galaretkę w ½ szkl wody.
Na spód tarty wykładamy mus czekoladowy na który wykładamy przekrojone na pół banany. Następnie na owoce wykładamy masę z bitej śmietany i dekorujemy roztopioną czekoladą.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz