KOLOROWY ŚMIETANOWIEC

Kolorowe i smaczne ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie. Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. 


Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna Kasia
2 łyżki kakao
¼ szklanka wody
2 szklanki mąki
3 jaja
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na poncz:
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
Zapach arakowy
Cytryna

Składniki na masę:
750ml śmietanki 30%
3 galaretki
2 łyżki cukru pudru
                    
Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego.

Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody. Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce. 



Komentarze

Popularne posty