KOLOROWY ŚMIETANOWIEC
Kolorowe i smaczne
ciasto z bitą śmietaną i ulubionymi galaretkami. Bardzo lekkie i mało słodkie.
Smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom.
Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 margaryna Kasia
2 łyżki kakao
¼ szklanka wody
2 szklanki mąki
3 jaja
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na poncz:
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
Zapach arakowy
Cytryna
Składniki na masę:
750ml śmietanki 30%
3 galaretki
2 łyżki cukru pudru
Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i margarynę wkładamy do garnka i doprowadzamy do
wrzenia. Wystudzić. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo
żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50
minut w 180oC. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu
arakowego.
Masa: dwie galaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego
stężenia. Pokroić w kostkę. Jedną galaretkę wsypać do szklanki i dopełnić
wrzątkiem, rozpuścić, wystudzić.
Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem, na koniec
dodajemy tężejącą galaretkę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy pokrojoną w kostkę
galaretkę, delikatnie mieszamy. Całość szybko wylewamy na nasączone spody.
Ciasto chłodzimy 2 godziny w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz