KLASYCZNA SZAROTKA

Klasyczna szarlotka zawsze wychodzi najlepiej. Przepis wielopokoleniowy w moim domu.  


Składniki:
3 szkl mąki krupczatki
5 łyżek cukru
kostka margaryny
5 jaj
2 opakowania jasnego budyniu
cukier waniliowy
3 łyżki śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
75dag jabłek


Mąkę, cukier, proszek do pieczenia i margarynę posiekać nożem. Dodać 5 żółtek i śmietanę. Zagnieść ciasto.
1/3 części ciasta włożyć do lodówki, resztę rozwałkować. Zapiec.
Na cieście rozłożyć starte jabłka. 
Ubić pianę z cukrem na koniec dodać budyń. Wyłożyć na jabłka. Zetrzeć resztę pokruszonego ciasta. Piec ok. 1godz w 180oC.


Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
 Jeżeli wykorzystałeś/aś ten przepis, bardzo proszę o jego zdjęcie.
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com

Komentarze

  1. Ja też mam przepis podobny i zawsze się sprawdza tylko zamiast budyniu kisiel

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty